"Кольо Фичето"
Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн в град Ямбол

ПГСА "Кольо Фичето" с 60-годишен юбилей!

 Едно достойно българско училище чества своя 60-годишен юбилей, това не е обикновено училище, то създава новите строители на съвременна България!

 

ПГСА “Кольо Фичето“ - Ямбол   си има своята  ярка и колоритна история - патронът на училището има  завет: "Когато строиш, вграждай  само добро!"

Този възрожденски  девиз е заветен и за бъдещите строители на съвременна България.

  Възрожденски е и духът в  ПГСА “Кольо Фичето“ - място  ,където   се пише  история. В ямболската строителна гимназия  и заради името на патрона си -гигантът на българското строителство и архитектур -  майстор Кольо Фичето, и заради  пазенето на българската традиция ценят и следват  пътя ,начертан още от възрожденските училища.

И ние  в ПГСА“Кольо Фичето“ се стремим да следваме заветите на дедите ни - да пазим българското, да създаваме знаещи и можещи специалисти ,които ще дадат своя принос за СТРОЕЖА НА  България-така, както са го правили през вековете българските майстори  -големите ни  архитекти и строители , и не само това - в ПГСА“Кольо Фичето“ се стремят да обучаемите да получават не само знания и умения- в ямболската строителна гимназия се стремят да създават можещи личности.

И ето  време е и за нашата равносметка - равносметката на едно 60 - годишно съществуване - с  устремен към бъдещето поглед:

 

  Годината е 1959 г. В България широкомащабното строителство има приоритет - нуждата от квалифицирлани кадри е голяма и се създават строителни училища в цялата страна - едно от тях е професионално - техническо училище по сградостроителство „Кольо Фичето“ в Ямбол - първоначално учебното заведение е само с три паралелки и е с едногодишен срок на обучение - не разполага със собствена сграда - помещава се  в  тогавашното училище „Данчето и Митошка“.

  И е започнала  историята - едно училище отправя  своето предизвикателство към българския свят, като отваря пътя му напред във времето и пространството.

  През 1960 година градският съвет на Ямбол предоставя място за строеж на собстена сграда на улица „Битоля“ №35.

  Учениците по време на учебната си практика строят сами  първия етаж на училището и общежитието ,както  и оградата на училищния двор. Откриват се  вечерни паралелки, увеличава се броя на учениците, съответно се построява и втори етаж на училището с модерни класни стаи, оборудват се и работилници за учебна практика,  изгражда се физкултурен салон-и почти всичко е ставало с доброволния труд на учители и ученици.

  През 1974 училището е с променен статут - преобразувано е в Средно професионално -техническо  училище по индустриализирано строителство с 6 строителни специалности.

 През 1988 година се открива първата паралелка по строителство и архитектура.

 В годините на прехода отново се променя статутът на училището в техникум по строителство.

 Днес вече е Професионална гимназия по строителство и архитектра с 5 - годишен срок на обучение  по много атрактивни специалности - „Строителство и архитектура“, „Интериорен дизайн“, „Електрически  инсталации“  и „Компютърна графика“, "Геодезия" и "Недвижими имоти".

  В ПГСА“Кольо Фичето“ се гордеят ,че за 60 - годишния юбилей  имат отличен педагогически екип и разполагат с  най-добрата учебна база в региона. В годината на своя юбилей ПГСА „Кольо Фичето“ е избрано и за училище  посланик на Европейския парламент.

  Десетки поколения ученици,стотици преподаватели и служители са дали своя дан за каузата ПГСА“кольо Фичето

 ПРЕЗ 60 - ТЕ ГОДИНИ ИСТОРИЯ ДИРЕКТОРИ НА ЯМБОЛСКАТО СТРОИТЕЛНО УЧИЛИЩЕ СА:

Иван Моллов ,Генади Трайков,Иван Делчев, Анка Жечева, Веса Мирянова,Мария Ибришимова, Камен Делчев,Елита Тенева ,Мария Гинева, а от лятото на 2016-та година директор е Мария Тонкова.

 Основите на извънкласните дейности в ПГСА “Кольо Фичето“ са положени още през 70 - те години на миналия век.Танцовият състав е сформиран през 1975 година - има го и сега, като  съставът е канен на много места за концертни изяви. През годините училището е имало и отлични инструменталисти и певци-така е и днес.

  Големи  са и спортните успехи - има ги на високо ниво  на футболния, баскетболния , хандбалния терен, тук са учили и големи шампиони в атлетиката като Красимир Брайков, Полина Тодорова , Габриела Георгиева. И в момента  ПГСА “Кольо Фичето“ има своите шампиони - Катерина Станчева е шампион на троен скок, Стилиян Александров е  национал   по канадска борба , а Никола  Желязков - държавен вицешампион по бокс. Фитнесът пък печели все по-голяма популярност в училището и  е станал начин на живот за много ученици

 Учениците от ПГСА “Кольо Фичето“ се реализират като инженери , архитекти , голяма част от тях са  дипломирани във висши учебни заведения не само в България. Не малка част от възпитаниците на ПГСА “Кольо Фичето“ имат успешен частен бизнес, свързан със строителстовото и архитектурата и имат изключително успешна професионална реализация.За успехи мечтаят и сегашните ученици и имат потенциала да го постигнат.

 Годината е 2019 г. И едно училище чества своя 60-годишен юбилей. В едно училище делниците и празниците  ознаменуват живата връзка между поколенията и традицията, в едно училище паметта е силата на личността, а неговите ученици не са само поредните млади хора, които постигат успехи, за да разнасят славата му по света. Те учат - заради стремежа да бъдат знаещи, успяващи, търсещи, те учат, за да имат своето право на избор, те учат, за да могат да постигнат себе си чрез знание и опит, те учат, за да овладеят перспективни и търсени  не само в България ,но и по целия свмят професии. В това училище  учителите  работят  през шестте десетилетия ,за да възпитат не само отлични професионалисти,но и да изградят достойни българи ,а това, което ги обединява, е чувството за принадлежност към една по-голяма човешка общност, в която намират своето място, за  да се приютят и да получат увереност, че могат повече, че искат повече, че постигат повече.

  През тези 60 -те години ПГСА “Кольо Фичето“ показа духа на вярващия в себе си млад човек, на талантливия, мислещия, можещия ученик, подкрепен от добри учители,.

  Днес по време на тържествения концерт се срещнаха миналото  и настоящето! Паметта оживя, словото премина границите на времето, шейсетгодишната традиция отзвуча в гласа на камбаната и в думите на гениалния майстор - Уста Кольо фичето: „Когато строиш, вграждай само добро - не вдигайте дувари, мостове стройте -да събират хората...“. Великият архитект и строител има своите достойни наследници  в града на Тунджа ,които пазят  и ще пазят неговите завети – хиляди ученици, педагози, служители - винаги ще са част от голямото семейство на ПГСА “Кольо Фичето“- Ямбол - и ще носят в себе си възрожденския дух на  строители на съвременна  България ! Честит празник на всички !