"Кольо Фичето"
Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн в град Ямбол

Наша ученичка-трета на "Най-добър млад керамик".Силно представяне и на другите ни участници

 

Много силно представяне регистрира единадесетокласничката от  ГСАГД “Кольо Фичето“  - Йорданка Генкова - в провелия се в гр. Русе Национален кръг на  състезанието „Най-добър млад керамик“, където тя  спечели третото място в страната. Надпреварата се проведе за третата поредна година в художествената галерия на Русе. Организатор на мащабната проява е МОН - Дирекция Професионално образование.

За отбелязване е, че заниманията  на момичетата и момчетата от ямболската гимназия по архитектура и дизайн се осъществяват в клуба за извънкласна дейност „Арт дизайн“, ръководител на който е един от  преподавателите по интериорен дизайн в училището - инж. Красимира Койнова. Постигнатото от тях говори красноречиво за таланта на  подрастващите творци, за професионализма на преподавателите, а създадените  перфектни условия и осигуреното от училищното ръководство оборудване - стимулират учениците от ГСАГД “Кольо Фичето“ да се изявяват  много силно  на най-високо ниво и да разкриват  индивидуалния си потенциал. Това всъщност е един от приоритетите в  стратегията на ръководството на  гимназията по архитектура и дизайн в Ямбол - да се създадат  условия и база за младите творци - и те да реализират потенциала си, като затвърдят мнението, че ГСАГД “Кольо Фичето“ е училище за креативни и творчески ориентирани тийнейджъри от Ямбол и региона.

Националният кръг на надпреварата на „Най-добър млад керамик“ в Русе протича на много високо художествено ниво, според мнението на експертите и това прави постижението на Йорданка Генкова и  представянето на нейните съотборници - Станислава Топалова и Живко Вълев - още по-престижно.

На фона на много силна конкуренция със седемнадесет състезатели от професионални гимназии на - Нови пазар, Шумен, Русе, Елин Пелин, Силистра и Ямбол, бъдещата интериорна дизайнерка сътвори истински шедьовър, който ѝ отреди третото място в страната в областта на художествената керамика.

 Членовете на професионалното жури - в състав  гл. ас. д-р Kрасен Троански, катедра „Порцелан и стъкло“ на Националната художествена академия - София, ас.д-р Елизар Милев, катедра „Дизайн на порцелан и стъкло“, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства и Даниел Иванов – скулптор, автор на паметника на Васил Левски в Русе, което оцени глинените пластики, са изключително впечатлени от сътвореното от ямболската тийнейджърка, а темата - по която работиха младите творци бе - „Форма, вдъхновена от природата“. Много добри са отзивите и за работите на Живко Вълев и Станислава Топалова.

Успехът в Русе идва да покаже още веднъж индивидуалния творчески потенциал на учениците и високото ниво на професионално обучение в направление Дизайн в ГСАГД “Кольо Фичето“ - училището, което се превърна в силен притегателен център за таланти в областта на изкуството от Ямбол и региона. Със спечелените отличия идва и мотивацията за още бъдещи успехи.