"Кольо Фичето"
Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн в град Ямбол

Европейско архитектурно измерение

Стартираха дейностите по подготовката на едно от събитията, включени в Програмата за училища посланици на ЕП.

Два екипа на младшите посланици на ПГСА „Кольо Фичето” се включиха в съвместна дейност между гимназията и Регионалната библиотека „Г.С.Раковски” в град Ямбол. Целта на планираната инициатива е запознаването на учениците с проекти на водещи български и европейски архитекти.

Учениците – младши посланици на ЕП, се запознаха с водещите имена в европейската архитектура – като: Норман Фостър, Ренцо Пиано, Питър Уилсън, Сантиаго Калатрава  и работата на световно признати български архитектурни бюра.

Младшите посланици – ученици от 9, 10 и 11 клас на ПГСА сами съчетават дейностите по работа с литературни източници, обобщаване и подготовка на интерактивна изложба, която ще бъде публично представена и е част от Програмата за училище посланик на ЕП.  

Измеренията на българската и европейската архитектура през погледа на учениците от екипите ще бъде охарактеризирана и експонирана в обществени сгради с местно и регионално значение.

Учениците ще представят и  запознаят гражданите с тенденциите и посланията на европейската архитектура през вековете, с нейното многообразие и културно богатство. 

Дейностите по координация се изпълняват от инж. Петър Василев – учител и старши посланик на ЕП от ПГСА „Кольо Фичето”.

Инициативата по програмата за училища посланици се съчетава  с Националната седмица на четенето, организирана от Министерството на образованието и науката и допринася за  насърчаване  и повишаване грамотността на учениците.

 

Инж. Петър Василев

Старши посланик на ЕП