"Кольо Фичето"
Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн в град Ямбол

Абитуриентите от ПГСГ"Кольо Фичето"-отличени от Камарата на строителите в България

 

Абитуриентите от ПГСГ “Кольо Фичето“ станаха част от редицата прояви ,организирани от Камарата на строителите в България и община Дряново.

В Дряново,родното място на гениалния български архитект и строител-Кольо Фичето ,чрез редица събития и прояви  се отдаде заслуженото  на архитектурния му гений,а абитуриенти от шест строителни гимназии от цялата страна  бяха част от тези мероприятия. Участието на ПГСГ “Кольо Фичето“  в този своеобразен спектакъл стана след специална покана от страна на организаторите, което е признание за работата на нашета гимназия и стремежът и да се наложи като предпочитано учебно заведение.Пред абитуриенти  от шестте строителни гимназии-съответно  от Велико Търново, Бургас, Габрово, Плевен, Шумен и Ямбол бе  направена презентацията на историческия музей  във Велико Търново - “Нов шанс за старите строителни материали-камък, дърво и тухли“.След това абитуриентите от шестте строителни гимназии  бяха на откриването на архитектурния  парк “Камъкът вечен“. В новооткриващия се архитектурен обект бяха представени традиционни строителни техники—съответно конструкции, сътворени с дърво, глина и камък. Фолклорни прояви съпътстваха откриването на атрактивния парк - намиращ се до направения от Кольо Фичето мост в Дряново, а  бъдещите строителни техници, строители, геодезисти и дизайнери положиха  своето послание към бъдещите  ученици в професионалните  гимназии в специална капсула,която бе  вградена в каменен постамент, който ще се отвори след 50 години.

В центъра на Дряново - пред паметника на великия Кольо Фичето  бе кулминацията на тематичните прояви. Лично  изпълнителният директор  на Камарата на строителите в България - Мирослав Мазнев - връчи на всеки абитуриент - майсторско сандъче с инструменти  и майсторска престилка,като пожела на бъдещите строителни специалисти и интериорни дизайнери да продължат  делото  на  големите български майстори и да създават още по-красив облик на родината.

Директорката на  ПГСГ “Кольо Фичето“ -Ямбол - Мария Тонкова, получи специален плакет от кмета на Дряново инж. Мирослав Семов. Плакетът е признание за дейността на професионалната гимназия към настоящия момент - свързана с разнообразни тематични инициативи и мероприятия, превръщащи училището в привлекателно за младите хора.

Пътуването до Дряново приключи с посещение на Дряновския манастир-място ,където българщината е била съхранявана ревностно през годините.